Waarom werken met het innerlijke kind niet zweverig is!

Over het innerlijke kind binnen schematherapie: een wetenschappelijke benadering

Schematherapie is een veelgebruikte vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en aanpakken van diepgewortelde negatieve overtuigingen en patronen die ons gedrag en onze emoties beïnvloeden in het hier en nu. Een behandelmethode die bij Buitenpsycholoog Rotterdam óók in de natuur wordt aangeboden.

Een van de krachtige technieken binnen schematherapie is het werken met het innerlijke kind, wat voor sommigen misschien zweverig klinkt. In deze blog zullen we dieper graven en begrijpen waarom het werken met het innerlijke kind helemaal niet zweverig is, maar juist een wetenschappelijk onderbouwde en effectieve benadering van therapie.

Wat is het innerlijke kind?

Het concept van het innerlijke kind verwijst naar het idee dat we allemaal een deel van onszelf behouden dat de emotionele ervaringen en herinneringen van onze kindertijd draagt. Deze ervaringen kunnen variëren van liefdevolle en ondersteunende momenten tot traumatische gebeurtenissen of verwaarlozing. Het innerlijke kind is als het ware een innerlijke representatie van onze jongere zelf en beïnvloedt hoe we vandaag de dag denken, voelen en handelen.

Schematherapie: een wetenschappelijke basis

Schematherapie is gebaseerd op een stevig theoretisch raamwerk en heeft een sterke wetenschappelijke basis. Het is ontwikkeld door Dr. Jeffrey Young en is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, hechtingstheorie en de gestalttherapie. Schematherapie heeft bewezen effectief te zijn bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder persoonlijkheidsproblematiek en bij (een recidiverende) depressie.

Het innerlijke kind in de wetenschap

Nu, laten we eens kijken naar waarom het concept van het innerlijke kind binnen schematherapie niet zweverig is, maar wetenschappelijk onderbouwd:

1. Emotionele herinneringen en trauma’s: Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat emotionele herinneringen en trauma’s die tijdens de kindertijd worden gevormd, een blijvende impact hebben op onze psychologische en emotionele gezondheid. Het innerlijke kind vertegenwoordigt deze opgeslagen emoties en herinneringen.

2. Hechtingstheorie: Hechtingstheorie, een belangrijk onderdeel van schematherapie, benadrukt de invloed van vroege relaties op onze latere relaties en ons gevoel van eigenwaarde. Het innerlijke kind is deel van deze hechtingsdynamiek.

3. Cognitieve schema’s: Schematherapie identificeert negatieve cognitieve schema’s die in de kindertijd zijn ontstaan en die ons gedrag en onze gedachten vandaag beïnvloeden. Het innerlijke kind is een construct dat deze schema’s belichaamt.

4. Empirische ondersteuning: Talloze studies hebben de effectiviteit van schematherapie aangetoond, inclusief het werken met het innerlijke kind als een krachtige interventie om deze diepgewortelde schema’s te veranderen.

Het praktische nut van werken met het innerlijke kind

Het werken met het innerlijke kind is in feite een pragmatische en klinisch relevante benadering. Door bewust contact te maken met dit innerlijke deel van onszelf, kunnen we onverwerkte emoties, negatieve overtuigingen en destructieve gedragspatronen identificeren en aanpakken. Het is een bewezen methode om emotionele blokkades op te heffen en positieve veranderingen in het heden te bewerkstelligen.

Conclusie

In plaats van zweverig te zijn, is het werken met het innerlijke kind binnen schematherapie een wetenschappelijk onderbouwde benadering om diepgaande emotionele en gedragsverandering te bevorderen. Het is gebaseerd op gevestigde theorieën en empirische ondersteuning, en het heeft zich bewezen als een effectieve therapievorm bij een breed scala aan psychische problemen. Het innerlijke kind is geen mysterieuze entiteit, maar eerder een krachtig hulpmiddel om de weg naar jouw emotioneel welzijn te vergroten en persoonlijke groei te stimuleren.

Meer weten? Stuur me gerust een bericht of plan een informatiegesprek om te kijken of ik je verder kan helpen.

schematherapie in rotterdam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *