ACT in de natuur van Rotterdam & Delft

Wat is Acceptance & Commitment Therapy?

Acceptance & Commitment Therapy (afgekort ACT) is een bewezen effectieve therapievorm waar wij vaak en graag mee werken. Je leert tijdens deze therapie anders om te gaan met moeilijke gedachten en emoties dan je tot nu toe hebt gedaan. Gevoelens als pijn, somberheid, angst en onzekerheid willen we liever vermijden of onderdrukken. Toch horen moeilijke emoties en gedachten bij het leven. Het proberen te onderdrukken van deze gevoelens kost veel energie en het is uiteindelijk een zinloze strijd. Vergelijk het met een plastic bal die je onder water drukt. Hoe harder je het onder water drukt, hoe harder het naar boven komt drijven. Zo werkt het ook met het onderdrukken of vermijden van negatieve gevoelens en gedachten. Hoe erg je ook je best doet als vanzelf komt het weer omhoog, soms nog krachtiger dan daarvoor. 

Wij gaan het daarom anders aanpakken! Tijdens deze therapievorm ga jij ervaren hoe jij deze strijd aan het voeren bent. En kom jij tot inzicht wat deze strijd jouw kost. Nadat je dat hebt kunnen inzien én ervaren, wordt je uitgenodigd om uit deze strijd te stappen. Het stoppen met je te verzetten tegen de emoties die je liever niet wilt voelen heeft namelijk veel voordelen. Het geeft je rust en ruimte voor wat er écht toe doet in jouw leven. Samen gaan we dan ook onderzoeken wat voor jou van diepe betekenis is zodat jij een waardengericht leven kan leiden.

Wil je een nog beter beeld krijgen van ACT? Bekijk dan ook eens de uitleg in het filmpje hieronder. 

Waarvoor ACT?

ACT kan worden ingezet wanneer er sprake is van een depressieve stoornis, verschillende angststoornissen, dwangstoornis en in geval van chronische pijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat deze therapie effectief is bij deze diagnoses (APA, 2010).  Daarnaast is ook gebleken dat ACT effectief is in het vergroten van je algemene welzijn. Dat betekent dat er geen sprake hoeft te zijn van psychopathologie om baat te hebben bij deze therapie. Dat is mooi, want zo kan het ook effectief ingezet worden wanneer jij bijvoorbeeld overbelast bent als mantelzorger of blijft worstelen met andere moeilijkheden in het leven. 

Hoe werkt ACT in de natuur?

ACT is een therapievorm die zich uitermate goed leent voor Buitenpsychologie. In de buitenlucht hebben we namelijk letterlijk alle ruimte om inzichten te gaan ervaren en scenario’s te doorleven, in plaats van te vervallen in ‘uitleggen’ of ‘praten over’. 

Om je een voorbeeld te geven: buiten kunnen we makkelijk de ruimte en tijd nemen om aan een touw te staan trekken. Dat klinkt wellicht gek en dat is ook niet het eerste waar je aan denkt als je naar een psycholoog gaat, dat begrijpen we! En toch is dit een bijzonder effectieve manier om jouw interne worstelingen zichtbaar aan de oppervlakte te krijgen en te oefenen met het innemen van een nieuw, gezonder perspectief. Door aan het touw te trekken kunnen we namelijk een strijd nabootsen die jij dag in, dag uit ook in jouw hoofd aan het voeren bent. Je gaat fysiek ervaren hoe dit jou dagelijks uit balans haalt, hoeveel energie jou dit eigenlijk kost en wat jouw grootste angst is wanneer je deze strijd op zou geven. Vervolgens ga je ook ervaren wat er gebeurt wanneer je deze strijd los mag laten. Wat doet dit fysiek en mentaal met jou? 

Het voordeel van deze werkwijze is dat je nieuwe inzichten veel sneller eigen maakt, waardoor de stap om hier zelf mee verder te gaan in het dagelijkse leven een stuk kleiner is geworden. Je hebt het tijdens de sessie immers al eens mogen ervaren hoe het is. En zo maak jij steeds meer een duurzame, positieve verandering in jouw leven! 

Wil jij ook buiten aan de slag met ACT? Meld je aan via onderstaande knop. 

''Laat gaan wat was, accepteer wat is en omarm wat er komt.'' - Ingspire