Schematherapie in de natuur van Rotterdam

Wat is schematherapie?

Schematherapie is een bewezen effectieve behandelmethode dat zich richt op het veranderen van diepgewortelde, onbewuste patronen van denken, voelen en gedrag die vaak al in de kindertijd zijn ontstaan en die problemen in het dagelijks leven veroorzaken. 

Bij schematherapie wordt ervan uitgegaan dat iedereen in zijn kindertijd bepaalde ervaringen heeft gehad die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van bepaalde schema’s (vaste patronen van denken, voelen en gedrag). Sommige van deze schema’s zijn gezond en functioneel, terwijl andere problematisch zijn en bijvoorbeeld leiden tot angst, depressie of relatieproblemen. 

Schematherapie richt zich op het identificeren en veranderen van deze problematische schema’s door middel van verschillende technieken, zoals cognitieve herstructurering, emotieregulatie, visualisatie en experiëntele oefeningen. Als therapeut help ik jou bij het krijgen van inzicht in de oorsprong en functie van je schema’s en ik help jou bij je ontwikkeling tot alternatieve, gezondere manieren van denken, voelen en gedragen. 

Klassieke schematherapie is een relatief lange en intensieve vorm van therapie die vaak meerdere jaren duurt, afhankelijk van de aard en ernst van de problemen en aangeboden wordt in de specialistische GGZ. Kortdurende schematherapie is een vorm van schematherapie die zich richt op het behandelen van specifieke problemen binnen een beperkte tijdspanne, meestal tussen de 16 en 25 sessies. 

Waarvoor kortdurende schematherapie?

Kortdurende schematherapie kan een effectieve behandeling zijn voor specifieke problemen waarbij een verandering in je vaste, hardnekkige denkpatronen en gedragingen nodig is. Deze kortdurende behandeling kan worden toegepast bij mensen met psychische problemen die binnen de basis-ggz vallen, zoals angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblemen, angst, depressie, relatieproblemen of een burn-out.  Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet alle psychische problemen geschikt zijn voor kortdurende schematherapie.  

Hoe werkt schematherapie in de natuur?

Vanuit Buitenpsycholoog Rotterdam neemt Susan jou voor schematherapie mee naar buiten. Schematherapie in de natuur is een relatief nieuwe vorm van therapie die zich richt op het integreren van de voordelen van de natuur in de schematherapie. Bij deze vorm van therapie wordt de natuurlijke omgeving ingezet om je te helpen te concentreren op je emoties en gedachten en om positieve veranderingen in je denkpatronen en gedragingen te stimuleren. 

Tijdens de sessies worden verschillende technieken gebruikt die ook bij kortdurende schematherapie worden toegepast, zoals cognitieve herstructurering, ervaringsgerichte oefeningen en het doorleven van alternatieve gedragingen. Deze technieken integreert Susan in de natuurlijke omgeving. Dit leidt tot meer ontspanning, meer mogelijkheden om oefeningen op een diepere manier te ervaren en het makkelijker kunnen ervaren van positieve emoties. 

Om je een voorbeeld te geven: tijdens de sessies ontdek jij steeds meer de verschillende kanten in jezelf. Vaak is één bepaalde kant sterk aanwezig en worden andere kanten overschreeuwd. Als dat gezonde, verdrietige of angstige kanten zijn die streng of boos overschreeuwd worden, dan is dat niet helpend voor hoe jij in je vel zit. Tijdens een oefening kunnen we de bomen om ons heen metaforisch inzetten als representanten van jouw verschillende kanten. Geen zorgen, we gaan de boom niet knuffelen! Juist door deze kanten uit elkaar te trekken, een stem te geven en te doorvoelen wordt jij je bewust van deze patronen. Vanuit deze bewustwording kan verandering ontstaan. Zo kan één boom symbool staan voor de kant in jouw die zichzelf alsmaar opoffert voor anderen en de andere boom symbool staan voor de kant in jou die overmatig kritisch is. Hoe voelt dat in jouw lijf? Wat doet dat met je? Wat heb je eigenlijk écht nodig? Dit kunnen we tijdens dit soort oefeningen samen gaan uitzoeken.  

Wil je weten of kortdurende schematherapie in de natuur iets voor jou is? Meld je aan via onderstaande knop, dan gaan we dat samen onderzoeken. 

'If we are not fully ourselves, truly in the present moment, we miss everything' - Hanh