Over Buitenpsychologie

Over Buitenpsychologie en therapie in de natuur

‘Wat is buitenpsychologie?’, vraag je je mogelijk af. Daar vertellen we je graag meer over!

Als psychologen gespecialiseerd in buitenpsychologie nemen wij jou graag mee de natuur in om samen te werken aan je herstel. In plaats van de traditionele therapeutische setting binnen vier muren, bieden wij jou vanuit Buitenpsycholoog Rotterdam een unieke ervaring waarbij we samen in de buitenlucht werken. 

De voordelen van therapie in de natuur zijn eindeloos. De natuur om je heen werkt kalmerend, de beweging helpt om jouw vastzittende gedachten weer te laten stromen en het buiten zijn geeft je letterlijk lucht. En dan is de therapie nog niet eens begonnen!

Voor wie is buitenpsychologie geschikt?

  • Je bent in staat om op een rustig tempo te wandelen. 
  •  Je bent het type dat makkelijker praat al lopend naast elkaar, dan zittend tegenover elkaar. 
  • Je merkt dat je baat heb bij bewegen en buiten zijn. 
  • Je komt graag tot nieuwe inzichten, ook op andere manieren dan alleen praten.

Wat doen we buiten?

Buitenpsycholoog Rotterdam is méér dan een therapeutisch gesprek in een mooie groene spreekkamer. De traditionele therapeutische methoden worden actief gecombineerd met de natuurlijke omgeving waarin wij lopen. De natuur vormt tijdens onze sessies een krachtig hulpmiddel waarmee we jouw emoties en problemen dieper kunnen verkennen en verwerken. Zo kunnen we op een effectieve wijze tot jouw kern en de kern van jouw probleem komen.

Het traditionele beeld van passief praten op een stoel over je klachten bij een psycholoog mag je bij Buitenpsycholoog Rotterdam dan ook loslaten! In tegenstelling tot dat praten wij al wandelend met elkaar, doe je ervaringsgerichte oefeningen en gaan we op een nuchtere wijze aan de slag met activiteiten die kunnen variëren van mindfulness-oefeningen tot visualisatie-technieken en ademhalingsoefeningen. Ook maken we gebruik van de schat aan metaforen die deze inspirerende omgeving jou te bieden heeft. Op deze manieren krijg jij op korte termijn al inzichten, rust en handvatten om in het dagelijkse leven mee verder te kunnen.

Waarom buiten?

De voordelen van therapie in de natuur zijn echt eindeloos! 

Enkele voorbeelden:

  1. Het vermindert stress en angst: De natuur heeft een rustgevend effect op je en kan helpen om stress en angst te verminderen. De groene omgeving heeft een kalmerend effect op ons zenuwstelsel, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen en je je minder angstig voelt.

  2. Het verhoogt de fysieke activiteit: Therapie in de natuur motiveert je om meer te bewegen en actief te zijn. Door te wandelen, fietsen of andere activiteiten te doen, kan jouw fysieke gezondheid verbeteren en je gevoel van welzijn verder toenemen. Je zult niet de eerste zijn die opeens dagelijks gaat wandelen buiten onze sessies om! Eenmaal gestart met onze buitensessies ervaar je namelijk hoe fijn het eigenlijk is om buiten actief te zijn.

  3. Het verbetert de stemming: De natuur heeft een positief effect op je stemming door de aanmaak van het gelukshormoon endorfine en kan bijdragen aan je gevoel van geluk en tevredenheid. Dit kan helpen bij het verminderen van depressieve gevoelens en het verbeteren van jouw  algemene geestelijke gezondheid.

  4. Het verhoogt de creativiteit: De natuur kan je creativiteit stimuleren en inspireren. Door de bilaterale hersenstimulatie wanneer je wandelt komen nieuwe denkprocessen weer op gang. Dit kan helpen om nieuwe ideeën te genereren en je denkproces te verbeteren.

  5. Het verbetert de slaapkwaliteit: Door tijd door te brengen in de natuur kan je slaapkwaliteit verbeteren. De frisse lucht en de rustgevende omgeving kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.

  6. Het bevordert mindfulness: De natuur kan je helpen om even echt in het moment te zijn en te genieten van de omgeving. Dit kan bijdragen aan het aanwezig kunnen zijn in het hier en nu, waarmee stress en angst kunnen verminderen.

  7. Het bevordert de kwaliteit van de therapie en de therapeutische relatie: Cliënten geven aan mij terug dat zij therapie buiten ervaren als minder confronterend, meer gelijkwaardig en als een krachtige manier om tot de kern van je pijn te komen. 

Kortom, therapie in de natuur is een fantastische en effectieve manier om jouw geestelijke gezondheid en welzijn te verbeteren! 

Wil jij ook ontdekken hoe deze aanpak jou kan helpen? Meld je dan nu aan via onderstaande knop. 

Al wandelend werken aan herstel met jouw psycholoog.

Veelgestelde vragen

We wandelen in een rustig gebied. Onze ervaring is dat er weinig mensen lopen op de tijden waarop wij sessies geven.  Af en toe komen we iemand tegen. We kunnen ons dan even stilhouden of een ander pad/andere plek uitkiezen om te bewandelen of de oefeningen te doen. 

Samen gaan we in weer en wind aan de slag. Het zal je opvallen dat het vaker lekker weer is dan je van tevoren had bedacht! Bij koud weer en regen is het handig om je kleding daar op af te stemmen en een paraplu mee te nemen. 

Bij gevaarlijk weer (vanaf code oranje) besluiten we samen of we de afspraak verplaatsen naar online.

Welnee! We blijven met beide benen op de grond en gebruiken de omgeving om dichterbij jezelf te komen. De natuur kan een rol spelen van co-therapeut. Dat doen we door met symbolen uit de natuur te werken. Dat klinkt misschien gek of zweverig, dat is het echter niet. Onderzoek toont aan dat het werken met metaforen of symbolen een effectieve manier is om te werken aan nieuwe inzichten. Zo kan jij een worsteling die normaal alleen in jouw gedachten plaatsvindt en jou volledig in beslag neemt, van een afstandje buiten je hoofd bekijken. Vaak geeft dat lucht en de ruimte om te zien hoe je er anders mee om kan gaan. 

Van tevoren spreken we af wat we doen wanneer jij een bekende tegenkomt. Aan onze kleding of auto is overigens niet te zien dat we werken als psycholoog!

Huilen tijdens therapie kan en mag voorkomen. Je zult echter merken dat dit lang niet altijd en niet continu gebeurt. Daarbij zal het je verbazen hoe weinig mensen met ons bezig zijn, als we ze al tegenkomen op zo’n moment! Desnoods draai je jezelf even een andere richting op waardoor je geen oogcontact hoeft te hebben met anderen. 

Mocht het idee van huilen in het openbaar echt een obstakel voor je zijn waar je niet overheen komt, dan is therapie in een spreekkamer wellicht beter voor je. Het allerbelangrijkste is namelijk dat jij je binnen de therapie veilig en op je gemak voelt om aan de slag te gaan met hetgeen er speelt!

Zeker! Voor traumatherapie wordt er vaak gebruik gemaakt van de bewezen effectieve methode EMDR. Van oorsprong is EMDR buiten tot stand gekomen en later binnen in de spreekkamer verder onderzocht als behandelmethode. De ervaringen van EMDR in de natuur zijn erg positief, doordat het buiten bezig zijn met nare ervaringen minder confronterend aanvoelt en doordat je je spanningen direct kwijt kan door het eruit te lopen.

Lees meer over traumatherapie (EMDR) in de natuur