CGT in de natuur van Rotterdam & Delft

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (afgekort CGT) is een bewezen effectieve vorm van psychotherapie die zich richt op de relatie tussen onze gedachten, gevoelens en gedragingen. 

Het uitgangspunt van CGT is dat onze gedachten invloed hebben op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Wanneer we negatieve of destructieve gedachten hebben, kan dit leiden tot negatieve emoties en ongezond gedrag. CGT richt zich op het identificeren en veranderen van deze denkpatronen en gedragsreacties om positieve veranderingen te bevorderen.

 

Wil je een nog beter beeld krijgen van CGT? Bekijk dan ook eens de uitleg in het filmpje hieronder. 

Waarvoor CGT?

CGT kan effectief worden ingezet bij de behandeling van een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, posttraumatische stressstoornis (PTSS), eetstoornissen en verslavingen. Het verminderd de kans op terugkeer van klachten en nog een voordeel: het heeft geen bijwerkingen zoals medicatie. 

Hoe werkt CGT in de natuur?

Net als bij traditionele CGT, richt CGT zich in de groene spreekkamer ook op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragsreacties. Al wandelend moedigen wij je aan om te reflecteren op je gedachten en gevoelens, terwijl we samen werken aan het ontwikkelen van gezondere en constructievere manieren van jouw denken en handelen. Daarnaast zijn de verschillende typische CGT-oefeningen vertaald naar een buitenvorm. Een voorbeeldje van deze vertaalslag? Komt ie: 

Een belangrijk onderdeel van CGT is je bewust worden hoe situaties in het hier en nu jou brengen naar je diepgewortelde kernovertuigingen. Zie het als een ‘piekertrein’. Je begint bij station A (de actuele situatie) om vervolgens te eindigen bij station K (een overtuiging), of misschien wel station Z (een diepgewortelde kernovertuiging)! De trein met piekergedachten is hard gaan doordenderen, zonder dat jij je hier echt bewust van bent geweest. Hier gaan we buiten actief mee aan de slag. 

In het bos ga jij eerst de nodige takken verzamelen die we zullen gebruiken bij deze oefening. De eerste tak die je neerlegt staat symbool voor jouw vertrekpunt: de actuele situatie die veel met jou deed. We staan stil bij wat er gebeurde, wie erbij betrokken was en hoe jij je voelde. Bijv. ‘je vriendin kwam niet op tijd naar jullie afspraak’. 

Iedere volgende tak en stap die je neemt, staat symbool voor de opeenvolgende gedachten en emoties die in deze situatie vervolgens bij je omhoog zijn gekomen. Zoals ‘ze heeft de tijd niet in de gaten gehad’, ‘ze is altijd chaotisch’, ‘ze is onze afspraak vergeten’. Je zult merken dat naarmate je meer takken neerlegt, we steeds bij dieper gelegen overtuigingen uitkomen. Zoals ‘ze vindt me niet belangrijk genoeg’ tot we bij een kernovertuiging aankomen, zoals ‘zie je wel, ik ben waardeloos’. 

Als we bij de laatste tak zijn aangekomen, gaan we reflecteren op jouw kernovertuiging, zonder oordelen. Zijn er ervaringen uit je verleden die deze overtuigingen hebben gevormd? Zijn er mensen in je leven geweest die dergelijke boodschappen hebben overgebracht? 

Vervolgens kijken we terug: zie je welke afstand je hebt afgelegd? Hoe de piekertrein is doorgedenderd?  Hoe voelt dit en waar voel je dit terug in je lijf? Is er tegenbewijs of zijn er ook alternatieve interpretaties die meer realistisch en behulpzaam zijn? 

In de traditionele spreekkamer wordt dit proces samen doorlopen door het te beschrijven op een whiteboard of door formulieren in te vullen. Er zijn echter meerdere voordelen voor jou om het op deze ervaringsgerichte manier buiten te doen: zo krijg je duidelijk gespiegeld welke afstand jouw piekertrein heeft afgelegd, doet jou lijf ook mee en door je letterlijk te verplaatsen in de ruimte ontstaan er makkelijk nieuwe perspectieven op dezelfde situatie. 

Het bewust worden van kernovertuigingen is een belangrijke stap in het proces van zelfontdekking en persoonlijke groei. Door deze en soortgelijken oefeningen regelmatig te herhalen, kun je meer inzicht krijgen in jezelf en effectiever werken aan het veranderen van negatieve overtuigingen die je welzijn belemmeren. 

Wil jij ook buiten aan de slag met CGT? Meld je aan via onderstaande knop. 

''Wat je denkt ben je zelf'' - Sander Thomaes