Wachttijden, vergoedingen & tarieven

Géén wachtlijst

Buitenpsycholoog Rotterdam werkt zonder wachtlijsten

Dat werkt heel eenvoudig: als er plek is dan kunnen we snel aan de slag. Kan jij binnen vier weken niet bij mij terecht voor een eerste gesprek, omdat ik vol zit? Dan plaats ik je niet op een vervelende wachtlijst. Ik probeer je door te verwijzen naar een gelijkgestemde collega uit mijn netwerk of je zoekt zelf verder door (probeer vooral ook de zorgbemiddeling door je zorgverzekeraar). 

Zo sta jij niet onnodig maanden stil op een wachtlijst terwijl je klachten alleen maar toenemen en de muren op je afkomen. 

Hoe het komt dat ik wel snel plek heb en zonder wachtlijst kan werken? Ik werk zonder contracten met zorgverzekeraars. Geen zorgen, je behandeling komt nog steeds in aanmerking voor een vergoeding. Hoe dat precies zit, leg ik je hier onder uit. 

Vergoed door de zorgverzekeraar

Psychologische behandeling voor lichte tot matige psychische klachten wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering.

Buitenpsycholoog Rotterdam is een contractvrije praktijk. Ik heb geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat je van mij na de sessie een factuur ontvangt die je zelf betaalt aan Buitenpsychoog Rotterdam. Vervolgens kun je deze factuur zelf declareren bij je zorgverzekeraar. 

De hoogte van de vergoeding die de zorgverzekeraar aan je uitbetaald is afhankelijk van je zorgverzekeraar en polis. Ik heb hier geen inzage in. Het bedrag zal in ieder geval liggen tussen de 53-100% van het factuurbedrag. Houd hierbij rekening dat de zorgverzekeraar altijd eerst je verplichte eigen risico zal gaan verrekenen.

Ik adviseer altijd om je voorafgaand aan de intake te laten informeren door de zorgverzekeraar over de hoogte van je vergoeding én of er eventueel sprake is van aanvullende voorwaarden voor het starten van een behandeling bij een ongecontracteerde zorgverlener. Als je contact opneemt met de zorgverzekeraar kun je aangeven dat het gaat om ongecontracteerde zorg vanuit een vrijgevestigde psychologenpraktijk. Als je de volgende zorgprestatiecodes noemt kan de zorgverzekeraar precies aangeven wat je per sessie van 60 minuten vergoed krijgt: CO0562 en CO0627

Aan het einde van het jaar is het mogelijk om van zorgverzekeraar en/of van polis te veranderen. Mocht je rond die tijd in therapie komen, dan kan het gunstig zijn om te gaan voor een restitutiepolis gezien je behandelingen dan volledig worden vergoed.

Tarieven

Buitenpsycholoog Rotterdam hanteert de tarieven zoals die door de overheid wettelijk zijn vastgelegd voor psychische zorg (het 100% NZA-tarief). Het tarief is afhankelijk van de duur en het type consult. In de regel plan ik 60 minuten voor een consult, wijken we hier meer dan 15 minuten vanaf dan pas ik dit aan op de factuur. 

Het vastgestelde tarief per sessie van een uur is in 2023:

– Intake/diagnostiek: €170,81 per sessie. (Gemiddeld zijn 2 van deze sessies nodig) 

– Behandeling: €150,22 per sessie. (Gemiddeld zijn 8-10 van deze sessies nodig) 

– Intercollegiaal overleg met een andere behandelaar (op jouw verzoek en met jouw toestemming) per keer: €70,46

 

Onverzekerde zorg/ zelfbetalers

Indien het de voorkeur heeft om de behandeling/diagnostiek zelf te betalen dan is dit ook mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat de verzekeraar op de hoogte is van je diagnose of om andere persoonlijke redenen. In dat geval gelden eveneens de tarieven per sessie zoals hierboven vermeld staat.