OGT in de natuur van Rotterdam & Delft

Wat is oplossingsgerichte gedragstherapie?

Oplossingsgerichte gedragstherapie (afgekort OGT) is een bewezen effectieve en doelgerichte therapievorm. Stel je voor dat het leven een puzzel is en dat we soms vastlopen in een stukje waar we geen oplossing voor lijken te vinden. OGT is als een vriendelijke gids die je helpt om naar de puzzel te kijken op een manier die je misschien nog niet hebt geprobeerd. In plaats van ons te focussen op wat er misgaat of wat we niet kunnen, kijkt OGT naar wat wel werkt en wat we al goed doen. Het is als het zoeken naar dat ene juiste stukje in de puzzel dat al op zijn plaats zit, en van daaruit bouwen we verder. 

OGT onderscheidt zich van andere therapieën door twee belangrijke kenmerken:
– Ten eerste focussen we ons niet op het doorgronden en analyseren van problemen, of op wat je juist niet wil. We focussen ons juist op wat je wél wilt in de toekomst.
– Ten tweede richten we ons niet op het verminderen van problemen of klachten, maar op het vergroten wat je juist in plaats daarvan wilt ervaren. 

Als therapeut stellen wij je vragen zoals: “Wanneer voelde jij je even wat minder slecht of misschien wel goed, al was het maar even een  kort moment?” of “Wat doe je anders wanneer het probleem even niet zo groot lijkt?”. Deze vragen helpen je om uitzonderingen te vinden, momenten waarop het probleem niet zo overheersend was.

Bij deze behandelmethode werken we samen bij het vinden van kleine stapjes die je kunt zetten om je beter te voelen of om de situatie te verbeteren. Het draait allemaal om het ontdekken van je eigen kracht en hulpbronnen, en het bedenken van praktische manieren om die te gebruiken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat OGT niet alleen over praten gaat, maar ook over doen. Samen bedenken we vervolgens dan ook concrete acties die je kunt ondernemen om je doelen te bereiken en je beter te voelen. Om zo nieuwe manieren te ontdekken om naar de puzzel van het leven te kijken en de stukjes op hun plek te leggen, één voor één. 

Wil je een nog beter beeld krijgen van OGT? Bekijk dan ook eens de uitleg in het filmpje hieronder. 

Waarvoor oplossingsgerichte gedragstherapie?

OGT kan breed worden ingezet, zoals wanneer er sprake is van een depressie, angst, verslavingen, relatieproblemen, burn-out, stress. OGT kan daarnaast worden gecombineerd met een therapie zoals EMDR. 

Hoe werkt oplossingsgerichte gedragstherapie in de natuur?

OGT is een therapievorm die we graag inzetten in onze groene spreekkamer! De natuurlijke metaforen in het bos helpen je om je nog meer bewust te worden van jouw eigen innerlijke kracht, veerkracht en mogelijkheden voor groei en verandering. 

Terwijl we in het bos lopen kunnen we je bijvoorbeeld vragen om een symbool te kiezen uit de natuur voor je huidige situatie. Zo kan een dichte struik die het pad blokkeert, symbool staan voor de problemen en uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd. In plaats van te blijven stilstaan bij de struik en te analyseren waarom je daar staat, stimuleren wij je om om je heen te kijken naar de andere elementen van het bos. 

Waar zou je over een tijdje willen kunnen staan? Misschien is dat op een open plek in het bos, waar de zon heerlijk door de bladeren schijnt. Wij moedigen je aan om daar naartoe te lopen, om de ruimte in het zonnetje in te nemen. Terwijl jij daar naartoe loopt, bespreken welke stappen jij te zetten hebt om tot jouw ideale situatie te kunnen komen én hoe dit wensbeeld zich laat vertalen naar jouw dagelijkse leven. Op deze manier lukt het om te denken in mogelijkheden en oplossingen die beschikbaar zijn, zelfs als ze op het eerste gezicht niet meteen zichtbaar zijn. 

Wil jij ook buiten aan de slag met OGT? Meld je aan via onderstaande knop. 

''Problem talks creates problems. Solution talks creates solutions.'' - Steve de Shazer