Worstel je na een ingrijpende gebeurtenis met psychische klachten?
Het is heel normaal om na een ingrijpende gebeurtenis moeilijke emoties of stressklachten te ervaren. In de meeste gevallen worden deze klachten binnen zes tot acht weken minder. Je bent de gebeurtenis dan aan het verwerken. Wanneer je echter vastloopt in de verwerking van de gebeurtenis kan je merken dat je je anders voelt, gedraagt, denkt en reageert op je omgeving. Het kan zijn dat de omgeving dit ook aan jou merkt. De veranderingen bij jezelf kunnen te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. De ingrijpende gebeurtenis kan ervoor gezorgd hebben dat je nog steeds angstige beelden of gedachten hebt, waardoor je verschillende klachten ervaart. Het is mogelijk dat er sprake is van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In dat geval is EMDR een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.
Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een vorm van traumatherapie die gebruikt kan worden wanneer je last blijft houden van de gevolgen van een heftige, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis, zoals een ongeval, geweldsincident of seksueel geweld.
EMDR is breed toepasbaar en kan ook effectief helpen in geval van angst- en paniekstoornissen, negatief zelfbeeld en woede.
Hoe werkt EMDR?
Tijdens een EMDR-sessie wordt er aan je gevraagd om terug te denken aan de gebeurtenis, inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die je daarover hebt. We doen dit eerst om informatie te verzamelen over jouw traumatische beleving. Daarna doen we dit om het verwerkingsproces op te starten. In dat laatste geval vragen wij je om opnieuw de gebeurtenis voor de geest te halen en tegelijkertijd voegen we een afleidende stimulus toe. Na enige tijd vragen we je wat er in je gedachten naar voren komt. Vaak is dat een stroom van gedachten en beelden, soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na verloop van tijd merk je dat het rustiger in je hoofd en lijf wordt en de lading die je eerder voelde minder wordt. Wanneer we klaar zijn voelt het vaak alsof je met een afstandje naar de gebeurtenis kan kijken zonder dezelfde spanning te ervaren die je eerder had.
Hoe werkt EMDR in de natuur?
In de spreekkamer tussen vier muren werk je tijdens deze traumatherapie vaak met vingerbewegingen zoals in de video of met elektronische tools om je hersenen af te leiden terwijl je aan het beladen beeld of aan de herinnering denkt. In de buitenlucht gebruiken we de natuurlijke ‘tools’ die voorhanden zijn. Zo gaan we actief het verwerkingsmechanisme stimuleren door terwijl we wandelen te tikken op onze benen, bepaalde oogbewegingen te gebruiken of door ergens in te knijpen, bijvoorbeeld in dennenappels.
Hoe wordt EMDR in de buitenlucht ervaren?
Cliënten die wij geholpen hebben met EMDR in de rust van de natuur van Rotterdam en Delft hebben het volgende aangegeven na hun sessies:
- De natuur werkt kalmerend, terwijl er aan moeilijke dingen gedacht wordt. Dit maakt het minder confronterend.
- Het buiten zijn terwijl er aan moeilijke gebeurtenissen gedacht wordt geeft letterlijk lucht.
- Opkomende spanningen kunnen makkelijker worden gereguleerd doordat je al actief met je lijf bezig bent, namelijk door te wandelen. Hierdoor voel je je minder overweldigd door de emoties die omhoog komen.
- Er wordt minder sociale druk gevoeld om op de ander te reageren, doordat de psycholoog niet tegenover je zit.
Ben jij klaar om stappen te zetten in jouw herstel? Meld je dan nu aan via onderstaande knop.