Wat zijn de voor- en nadelen van EMDR?

EMDR: de voor- en nadelen

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve methode in de behandeling van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar welke voor- en nadelen kun je verwachten bij deze therapie? In deze blog zullen we hier verder op in gaan.

Wil je eerst meer weten over deze traumabehandeling voordat je verder leest? Lees dan hier meer over wat EMDR is. Vanuit Buitenpsycholoog Rotterdam neem ik jou ook voor deze evidence-based therapievorm mee de natuur in.

De voordelen van EMDR:

  1. Effectiviteit bij PTSS: EMDR is bekend geworden vanwege zijn effectiviteit bij de behandeling van PTSS. Het kan je helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen, waardoor de symptomen van PTSS verminderen of verdwijnen.
  2. Snelheid van behandeling: In vergelijking met sommige andere vormen van psychotherapie kan EMDR een relatief kortdurende behandeling zijn. Sommige mensen ervaren al aanzienlijke verbeteringen na slechts enkele sessies.
  3. Minimale herbeleving: EMDR richt zich op het veranderen van de manier waarop iemand traumatische herinneringen ervaart. Dit betekent dat patiënten de nare herinneringen niet herbeleven zoals ze dat deden voor de behandeling.
  4. Brede toepasbaarheid: Hoewel EMDR vooral bekend is om zijn effectiviteit bij PTSS, kan het ook worden gebruikt bij andere psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, en zelfs fobieën.

Nadelen van EMDR:

  1. Beperkt begrip van werkingsmechanisme: Hoewel EMDR effectief is, begrijpen wetenschappers en therapeuten nog steeds niet volledig hoe en waarom het werkt. Dit gebrek aan begrip kan leiden tot scepsis bij sommige professionals en patiënten.
  2. Mogelijke bijwerkingen: EMDR kan intense emoties en herinneringen oproepen tijdens de sessies, wat voor sommige mensen overweldigend kan zijn. Hierdoor is het belangrijk om de behandeling onder begeleiding van een getrainde professional te volgen, deze kan jou hier goed in begeleiden en zal zorgen dat jij je tijdens de behandeling veilig blijft voelen om dit verwerkingsproces aan te gaan. Na de sessie kan je vaak vermoeidheid of hoofdpijnen ervaren voor enkele dagen als gevolg van de spanningen die vrij komen.
  3. Niet geschikt voor iedereen: EMDR is misschien niet de beste keuze voor iedereen. Sommige mensen kunnen beter reageren op andere vormen van therapie of een combinatie van benaderingen. Je therapeut zal tijdig met je bespreken als het verstandig is om gebruik te maken van een andere behandelmethode, zoals bijv. imaginaire exposure (IE), cognitieve gedragstherapie (CGT).

Kortom, EMDR is een krachtige psychotherapeutische techniek die veel mensen heeft geholpen om traumatische ervaringen te verwerken en hun psychische gezondheid te verbeteren. De effectiviteit ervan is goed gedocumenteerd. EMDR kent enkele nadelen, zoals bijwerkingen en het niet voor iedereen geschikt zijn. Het is daarom van belang om met een getrainde professional te overleggen om te bepalen of EMDR een geschikte behandelingsoptie is voor jouw specifieke situatie. Wat belangrijk is, is dat er verschillende benaderingen beschikbaar zijn, en de keuze voor de juiste therapie afhangt van individuele behoeften en omstandigheden.

Meer weten? Stuur me gerust een bericht of plan een informatiegesprek om te kijken of ik je verder kan helpen.

Psycholoog Rotterdam vertelt voor en nadelen EMDR

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *