Waarom EMDR geen hypnose is!

EMDR: geen hypnose, maar een effectieve traumabehandeling.

Als je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, zul je die in de meeste gevallen zelf kunnen verwerken. Soms lukt dat echter niet en kan je vastlopen in de verwerking. Een heftige gebeurtenis kan zich dan ontwikkelen tot een trauma. Eén manier om trauma te behandelen heet Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Regelmatig krijg ik de vraag of EMDR hetzelfde is als hypnose. EMDR is geen hypnose!

In dit blogartikel kijken we naar wat EMDR precies is en waarom het anders werkt dan hypnose.

Wat is EMDR?
EMDR is een evidence-based psychotherapeutische benadering die werd ontwikkeld door Francine Shapiro in de jaren 80. Het is bedoeld voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma-gerelateerde stoornissen. Het unieke aspect van EMDR is het gebruik van bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen, om de verwerking van traumatische herinneringen te bevorderen.

Bij Buitenpsycholoog Rotterdam bieden we deze therapievorm aan buiten in de natuur van Rotterdam of Barendrecht.

Hoe werkt EMDR?
EMDR is gebaseerd op de theorie dat traumatische herinneringen niet op de juiste manier worden verwerkt en vastgehouden in het geheugen. Bij EMDR wordt de persoon gevraagd zich te concentreren op het traumatische beeld of de herinnering, terwijl tegelijkertijd afleidende stimuli worden toegepast, zoals het volgen van vingers van de therapeut met de ogen. Dit stimuleert bilaterale hersenactiviteit en helpt de persoon om de traumatische herinnering opnieuw te verwerken en te integreren in hun geheugen, waardoor de emotionele lading ervan vermindert.

Wil je meer weten over deze werkwijze? Lees dan de uitgebreide uitleg over EMDR in de natuur.

De verschillen tussen EMDR en hypnose
Hoewel EMDR en hypnose enkele oppervlakkige overeenkomsten kunnen hebben, zoals het betrekken van het bewustzijn en het focussen op interne ervaringen, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee methoden:

  1. Bewustzijn en controle: Tijdens EMDR blijf je helemaal wakker en heb je zelf de controle over je gedachten en acties. Je bent actief betrokken bij de behandeling en kunt op elk moment stoppen als je dat wilt. Bij hypnose kom je in een soort ‘slaaptoestand’ waarin je meer vatbaar bent voor suggesties en minder controle hebt.
  2. Doel en focus: EMDR is speciaal gericht op het verwerken van nare herinneringen of beelden en het verminderen van de emoties die daarmee samenhangen. Hypnose kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden, zoals gedragsverandering, pijnbeheersing en ontspanning.
  3. Hoe het werkt: Bij EMDR hoef je niet in een soort trance gebracht te worden en zijn er geen bijzondere woorden of zinnen nodig. De therapeut begeleidt je gewoon bij het denken aan de nare herinnering of het nare beeld terwijl je afleidende dingen doet. Dit stimuleert de hersenen om de traumatische herinnering opnieuw te verwerken en te integreren, waardoor de emotionele lading ervan vermindert. In hypnose wordt vaak gewerkt met suggesties en verbeeldingskracht om gewenste veranderingen te bevorderen.

Conclusie
Hoewel EMDR en hypnose enkele overeenkomsten hebben, zijn het toch echt verschillende methoden. EMDR is een wetenschappelijk onderbouwde methode om trauma te behandelen, terwijl hypnose een bredere toepassing heeft die minder gestandaardiseerd is en waarvan de effectiviteit afhankelijk kan zijn van de vaardigheden en technieken van de hypnotiseur. Het is belangrijk om de verschillen tussen EMDR en hypnose te begrijpen en de juiste keuze te maken op basis van je individuele behoeften en voorkeuren.

Als je last hebt van een trauma, kan EMDR een effectieve en veilige optie zijn om je te helpen bij het verwerken van nare herinneringen. Wil je meer weten over EMDR? Plan gerust een informatiegesprek met me in.

Leave a Comment

Your email address will not be published.