Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie in de natuur: lichaam en geest in verbinding

In onze drukke en veeleisende wereld is het gemakkelijk om het contact met ons lichaam te verliezen. We zijn vaak zo gefocust op onze gedachten en de taken die we moeten volbrengen dat we het belang van lichaamsbewustzijn vergeten. Maar je lichaam heeft veel te vertellen! 

Gelukkig is er een benadering die ons helpt om de connectie tussen geest en lichaam te herstellen: lichaamsgerichte therapie.

Er zijn allerlei manieren om lichaamsgericht te werken. Bij Buitenpsycholoog Rotterdam doen we dat door tijdens de therapiesessies bewust aandacht te hebben voor jouw lichaamsbewustzijn. Dit houdt in dat je goed leert te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft, zoals spanning, pijn, vermoeidheid of juist vitaliteit. Door je bewust te worden van deze signalen kun je beter voor jezelf zorgen en preventief handelen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Denk aan: op tijd je rust nemen, activiteiten kiezen waar jouw energie van gaat stromen, op tijd naar bed, je agenda niet overvol laten worden.

Lichaamsgerichte therapie helpt je daarnaast ook om beter contact te maken met jezelf en jouw emoties. Soms slaan we emoties op in ons lijf, en dat kan zorgen voor spanning en ongemak. Denk aan die vastzittende schouders, nek of rug. Door bewust te voelen wat er in je lijf gebeurt en te leren dat jij mag voelen wat je voelt, kun je oude emoties loslaten en ruimte maken voor groei.

Prachtige bloemen tijdens een buitensessie met psycholoog Rotterdam

Zit je veel in je hoofd en mis je het contact met je lijf? Ga zelf aan de slag met deze lichaamsgerichte ontspanningsoefening in de natuur:

Stap 1: Zoek een rustige plek buiten, zoals een park, tuin of bos, waar je kunt zitten of liggen en je comfortabel voelt.

Stap 2: Begin door je bewust te worden van je ademhaling. Sluit je ogen en adem diep in door je neus, voel hoe de lucht je lichaam vult, en adem langzaam uit door je mond. Doe dit een paar keer om jezelf te centreren en te ontspannen.

Stap 3: Richt je aandacht op je lichaam. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je hoofd. Voel elke plek in je lichaam en merk op of er spanning, ongemak of ontspanning aanwezig is. Laat je ademhaling zachtjes naar deze plekken stromen en stel je voor dat de spanning wegsmelt.

Stap 4: Breng nu je aandacht naar de geluiden om je heen. Luister naar de vogels die fluiten, het ruisen van de wind door de bladeren of andere natuurgeluiden. Laat deze geluiden als een rustgevende deken over je heen vallen en je dieper ontspannen.

Stap 5: Voel de aanraking van de buitenlucht op je huid. Merk op of er een zachte briesje is, de warmte van de zonnestralen of misschien zelfs een druppeltje regen. Laat je huid de natuurlijke sensaties absorberen en laat eventuele spanning of zwaarte wegvloeien.

Stap 6: Neem de tijd om bewust te zijn van je omgeving. Open je ogen en kijk om je heen. Observeer de kleuren, vormen en bewegingen van de natuur om je heen. Laat jezelf verbonden voelen met de natuurlijke wereld en geniet van de prachtige omgeving.

Stap 7: Blijf nog een paar minuten in deze ontspannen toestand zitten of liggen, genietend van de kalme rust en vernieuwde energie die je hebt opgedaan.

Stap 8: Wanneer je klaar bent om de oefening af te ronden, beweeg langzaam je lichaam, rek je uit en open je ogen. Bedank jezelf voor deze waardevolle tijd die je hebt genomen om te ontspannen en weer in contact te komen met de natuur.

Deze lichaamsgerichte ontspanningsoefening in de buitenlucht biedt een welkome ontsnapping aan de dagelijkse drukte en nodigt je uit om diep te ontspannen, je lijf te voelen en te genieten van de rustgevende omgeving van de natuur. Het is een moment van herstel en vernieuwing voor zowel je lichaam als je geest.

Wil je met mij samen aan de slag buiten in de natuur van Rotterdam of Delft met lichaamsgericht werk? Plan dan een informatiegesprek in.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *