Therapie in Rotterdam en Delft bij stress en spanningen

Worstel je met stress of spanningen?

Een gezonde dosis stress of spanning kan je helpen om te reageren op een dreigende situatie of juist te presteren bij een uitdaging. Bij stress wordt het lichaam in een staat van verhoogde paraatheid gebracht, waardoor het klaar is om te reageren op de spannende gebeurtenis. Dit wordt ook wel de “vecht-of-vlucht”-reactie genoemd.

Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd en er worden hormonen zoals adrenaline en cortisol vrijgegeven, waardoor de hartslag en de bloeddruk stijgen en de ademhaling versnelt. Je bent extra alert en kunt je goed focussen. Wanneer de spannende gebeurtenis voorbij is, zakt je spanning en kun je herstellen. Des te langer de stressvolle situatie heeft geduurd, des te langer jij nodig hebt om te herstellen.

Als jij vaak, veel of langdurig stress ervaart in jouw leven en er onvoldoende tijd is om te herstellen hiervan kan dat problematisch worden. Dit kan namelijk leiden tot lichamelijke en psychische problemen. Zo kun je last krijgen van vermoeidheid, slaapproblemen, angsten, depressie en loop je zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dat geval is er sprake van een ongezonde dosis stress of spanning in jouw leven. 

Behandelen van stress en spanningen

Continu stress voelen en ‘aan’ staan is vreselijk. Wat goed dat jij een eerste stap hebt genomen om daar vanaf te komen! Het rondkijken op deze pagina, betekent namelijk dat jij hulp overweegt. Neem de tijd om een psycholoog te vinden die echt bij je past, een goede klik is namelijk onmisbaar tijdens therapie. 

Tijdens therapie gaan we ons eerst richten op het verkrijgen van inzichten: wat veroorzaakt zoveel stress bij je? Hoe ben je zo uit balans geraakt? Je wordt bewust van je (vaak kritische) gedachten, emoties en hoe jij hier mee om gaat. Ook gaan we weer contact maken met jouw lijf. Wanneer je gespannen bent, zit je veel in je gedachten in je hoofd. Je vergeet dat jouw lijf vaak goede, duidelijke signalen kan geven over wat jij daadwerkelijk nodig hebt.

Een volgende stap is zicht krijgen op wat echt belangrijk voor je is. Dit kan jou namelijk een gevoel van richting en betekenis geven in jouw leven, ook wanneer je gestrest bent of overweldigd wordt. Betekenisvol en waardengericht bezig zijn laat je balans herstellen en vergroot jouw veerkracht voor de toekomst.  

De natuur in met Buitenpsycholoog Rotterdam

Vanuit Buitenpsycholoog Rotterdam combineren wij traditionele therapie met een natuurlijke omgeving. Terwijl je aan jezelf werkt geniet jij tegelijkertijd ook van de rust en de prachtige omgeving van Rotterdam of Delft.  Therapie in de natuur helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van je stemming, doordat het stresshormoon cortisol verlaagd wordt tijdens het wandelen. Nog meer voordelen? Het wandelen leidt tot een verbetering van jouw slaapkwaliteit en al lopend kan je de spanning verminderen die in je lijf zit.  

Ben jij klaar om stappen te gaan zetten in jouw herstel? Meld je dan aan via onderstaande knop. 

Prachtig uitzicht in Kralingen tijdens therapie in de natuur van Rotterdam met psycholoog Susan van Hacht.